op Gepost in de categorie sdg house

Ons groene traineeship Trees to be is van start gegaan op de Campus. De komende 15 weken zijn de jongeren iedere vrijdag op het landgoed te vinden om 15.000 bomen te planten in de Bomenhub, een verzamelplek voor zaailingen. Deze ‘kraamkamer van kleine boompjes’ is gelegen in de moestuin van Landgoed Zonheuvel.

Bezaaid met zaailingen

Als de provincie wil vergroenen door meer bomen te planten, hoeven die bomen niet nieuw gekocht te worden. Het hele bos is namelijk bezaaid met zaailingen; kleine boompjes die uit eikels, kastanjes en andere vruchten en zaden ontspruiten. Die kleine boompjes worden doorgaans in het bos weggehaald om de bomen die er al staan alle ruimte te geven. Of ze komen niet tot volle wasdom omdat de bomen die er al staan ze licht en ruimte ontnemen.

Bomenhub

Door de zaailingen uit te graven in het bos en in de Bomenhub te planten, krijgen de zaailingen alle kans om uit te groeien tot grote bomen. Bomen die onze provincie zullen voorzien van schaduw, zuurstof, een woonplaats voor dieren en een goed bodemleven. Ook zorgen ze voor een goede afwatering.

Talenten en interesses

De Bomenhub is het idee en het resultaat van de trainees die vorig jaar meededen aan het programma. Zij ontwikkelden een krachtig concept langs 3 pijlers: ken de boom, plant de boom, verspreid de boom. De trainees van 2022 zullen dit concept verder ontwikkelen, maar geven ook hun eigen unieke draai aan Trees to be omdat ze hun eigen talenten en interesses meenemen.

Handen in de aarde

De groep bestaat uit betrokken en bewuste jongeren die allemaal met ecologie bezig willen zijn. De jongste is 18, interesseert zich voor Natuurkunde en wilt volgend jaar Plantenwetenschappen studeren. De ‘oudste’ is 24 en is na zijn opleiding Business begonnen aan een studie Ecologie in Wageningen. Er zijn studenten Psychologie aangesloten bij het traineeship en studenten met een communicatie-achtergrond. Allemaal willen zij werken aan een duurzame wereld, door te denken, maar vooral door te doen. We gaan dus met de handen de aarde in!

Workshops en trainingen

Naast bomen planten, volgen de jongeren workshops en trainingen over circulair landgoed beheer (zonder machines maar met paarden), de Sustainable Development Goals (SDG’s), Rechten voor de natuur (met medewerking van stichting Bos-dat-van-zichzelf-is), permacultuur en ze worden getraind door campuspartners als Goedlandt, Earth Charter NL, Lab Toekomstige Generaties en Centre for Climate Education & Entrepreneurship.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De kennis die de trainees opdoen, is direct bruikbaar bij het verder ontwikkelen van Trees to Be! De jongeren maken kennis met de rijkdom en diversiteit van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, waar het landgoed deel van uitmaakt. Met hun inzet zorgen ze voor een belangrijke toename van het aantal bomen op de Utrechtse Heuvelrug. Ook versterken ze het bewustzijn van bezoekers van het landgoed (op jaarbasis zo’n 50.000) dat verbinding met de natuur een voorwaarde is voor het leveren van een bijdrage aan de oplossing van de uitdagingen waar we nu voor staan.