Tijdscapsule

De tijdscapsule, welke 14 juni 2017 werd opgegraven onder het openluchttheater, zal weer voor 50 jaar de grond in gaan. Op 13 november 2019 is een nieuwe kunststof koker ingegraven met daarin de inhoud van 1939 aangevuld met brieven uit 2019 afkomstig van de brugklas leerlingen van Revius Doorn. Met de bedoeling over 50 jaar de capsule opnieuw te openen.

Burgemeester Naafs, Jaap Jongejan, directeur bestuurder van Stichting SBI, Alide Roerink, coördinator van Earth Charter en Beau, leerling van het Revius, lazen hun brief voor. De jongste aanwezige, geboren uit een huwelijk dat in het theater gesloten is, was nog geen jaar oud. De leerlingen van het Revius 12, 13 jaar oud en de oudste deelnemer liep tegen de 70 jaar. Generaties verenigden zich. Dat was hoopvol. Er is een goede wereld denkbaar, wensbaar en realiseerbaar.

       

Aanleiding
In de jaren 30 bouwde Ada van der Poorten Schwartz, de toenmalige eigenaar van Landgoed Zonheuvel in Doorn, een openluchttheater. In het podium liet zij een zogenaamde ‘’tijdscapsule’’ een loden koker plaatsen met een brief, een lijst met handtekeningen van de bouwers, de bouwtekening en nog enkele zaken. Het landgoed werd in de tijd gebruikt als ontmoetingsplek voor jongeren uit heel Europa die naar Doorn kwamen om na te denken over vrede, Europese samenwerking en dergelijke. In het openluchttheater zijn de lekenspelen van Henriette Roland Holst opgevoerd. Na de oorlog raakte het theater langzaamaan in verval.

In 2017 werd het openluchttheater opnieuw ontdekt, overwoekerd door bomen en struiken. De tijdscapsule bleek op de plek, in goede staat, te liggen waar vroeger het podium was. In de zomer van 2017 werd het openluchttheater feestelijk heropend door de burgemeester van de Utrechtse Heuvelrug de heer Frits Naafs.

Parallel met toen
We zien in de tegenwoordige tijd een parallel met de tijd van het eerste openluchttheater. De jaren dertig kenmerkten zich door vluchtelingenstromen, door onzekerheid, nieuwe politieke stromingen en conflicten. We realiseren ons dat we onderdeel uitmaken van een generatielijn. We hebben een verantwoordelijkheid voor de toekomende generaties. Vanuit SDG House Utrechtse Heuvelrug, onderdeel van Campus Landgoed Zonheuvel, geven we invulling aan hoe we de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in onze eigen omgeving, zowel werk als privé, een stap dichterbij kunnen brengen. We willen jongeren bewust maken van het denken in generaties en van hun mogelijkheden om invloed uit te oefenen op hun omgeving. Vervolgens ontstond het idee om de tijdscapsule opnieuw in de grond te stoppen, aangevuld met brieven en relevante voorwerpen uit het heden, waarbij we graag jongeren uit Doorn konden betrekken.

Schrijf ook een brief aan je toekomstige zelf

De brugklas leerlingen van Revius Doorn schreven allemaal een brief aan hun 60-jarige zelf. Deze zitten nu in de grond. Maar daar willen we het niet bij laten. Hoe leuk zou het zijn om ook een ‘digitale koker’ te maken met daarin jouw brief aan je toekomstige zelf. In het lesmateriaal wat de leerlingen gebruikt hebben, kan je lezen wat precies de bedoeling is. Mail je brief dan naar info@campuslandgoedzonheuvel.nl. Schrijf je de brief liever met pen en papier? Dat mag natuurlijk ook. Maar maak er daarna een foto van en mail ons deze. Hoe we het allemaal precies vorm gaan geven, weten we nog niet. Een mailtje over 50 jaar met daarin je eigen brief? Of een Campuskrant met daarin alle brieven? We denken er nog even over na. Heb jij er ideeën over? Laat het ons dan vooral weten!

Eerder in het nieuws
15 oktober 2019: 9 brugklassen Revius krijgen les op Zonheuvel
Tijdscapsule geopend op Zonheuvel

Initiatiefnemers

‘’Een brief aan de toekomst’’ is een initiatief van Stichting SBI/Campus Landgoed Zonheuvel, SDG House Doorn en de Cultuurcoach Utrechtse Heuvelrug. De brieven gaan onderdeel uitmaken van de tijdcapsule voor de toekomstige generatie en zullen na 50 jaar opnieuw worden opgegraven.