op Gepost in de categorie Nieuws

Maak kennis met onze nieuwe campuspartner Monique van Dam, oprichter van One World Citizens en initiatiefnemer van het eerste Centre for Climate Education & Entrepreneurship. Het doel van het CCEE? Monique “Jongeren en hun idee voor verandering verbinden met partners om samen bij te dragen aan een inclusieve, klimaat-proof samenleving, lokaal én wereldwijd.”

Voor wie is het Centre for Climate Education & Entrepeneurship?

Monique: “Voor iedere wereldburger die actief bij wil dragen aan informeel klimaatonderwijs en ondernemerschap met en voor jongeren. We zien allemaal dat het niet goed gaat met het klimaat en we willen actief bijdragen aan oplossingen, maar we weten niet goed hoe. Op school hebben we tot nu toe niet genoeg over klimaatthema’s geleerd en niet voldoende meegekregen hoe we zelf in actie kunnen komen om verandering te ondernemen en borgen. Daarom gaan we hier in het eerste Centre for Climate Education & Entrepreneurship met Living Legends, (jongeren die bij One World Citizens zijn aangesloten) en campuspartners mee aan de slag.

Lokale initiatieven en praktische voorbeelden

“In het CCEE verbinden we Living Legends en partners om van en met elkaar te leren, om projectmatig samen te werken en klimaatoplossingen te ondernemen, zodat lokale initiatieven en praktische voorbeelden ontstaan waar iedereen van kan leren en afkijken. Waardoor je beter in staat bent om klimaatbewuste keuzes te maken en je eigen lifestyle te veranderen.”

Wie is One World Citizens?

Monique: “One World Citizens is een internationale community van jongeren uit verschillende landen en continenten. Zij werken online samen om hun ideeën voor verandering met elkaar te delen en elkaar te helpen de ideeën uit te werken tot lokale projecten en startups. Zodat zij de veranderingen die zij zien in hun lokale community kunnen implementeren en zo hun toekomst in eigen hand nemen.”

Online platform

Monique begon One World Citizens (OWC) in 2012 omdat zij zag dat de jongste generaties anders kijken naar werk, macht, geld, onderwijs, samenleven en duurzaamheid. En dat zij praktische ideeën hadden voor een inclusieve, duurzame samenleving waarin de aarde meetelt. Met One World Citizens bood zij hen de kans een online platform te bouwen om met hun ideeën aan de slag te gaan.

Wie zijn de Living Legends?

Monique: “Een Living Legend is een jongere die gemotiveerd is om een eigen idee voor verandering met hulp van de community uit te werken tot een lokaal project of startup en die bereid is zijn project of startup te laten kopiëren door jongeren uit andere dorpen, steden en landen en daarbij online helpt. Op deze manier kunnen de goede voorbeelden snel, door en voor jongeren, over de wereld worden verspreiden.”

Hoe is het idee voor het Centre for Climate Education & Entrepreneurship op de Campus ontstaan?

Monique: “OWC organiseert jaarlijks een internationaal We Grow Together Event om jongeren, partners en beleidsmakers met elkaar in dialoog te brengen over een inclusieve, duurzame toekomst. In 2022 was het thema: We Grow Together for Climate Education & Entrepreneurship. Het doel van het event was Living Legends verbinden met partners en beleidsmakers om samen te werken en klimaat-impact te maken.”

Gesprek en actie

Monique: “Op zoek naar een passende locatie voor het event, kwam ik op Zonheuvel terecht en raakte ik in gesprek met Wim Oolbekkink. Hij was direct geïnteresseerd in de Living Legends. Toen hij de naam van het event hoorde, kwam hij met het voorstel om op Zonheuvel het eerste internationale Centre for Climate Education & Entrepreneurship, afgekort het CCEE te starten. Dit idee paste precies bij het doel van het Event: Living Legends, partners en beleidmakers met elkaar in gesprek en actie brengen. Bovendien zou het CCEE een voorbeeldcentrum kunnen worden, waar Living Legends niet online, maar ook offline met elkaar en partners kunnen samenwerken. In gesprek met Guus Brackel (Bureau Waardevol Werken) en Frans Grobbe (AO Organisatieontwikkeling), die het idee van het CCEE vanaf het begin ondersteunden, werd de Campus de eerste locatie om aan de slag te gaan.”

Hoe bevalt het op de Campus?

Monique: “Ik voel me er thuis, ben blij en verrast: ik ontmoet alleen maar open, geïnteresseerde mensen, met goeie vragen en ideeën. Ik heb nu al het gevoel dat het CCEE perfect bij Campus Landgoed Zonheuvel en de Living Legends past. Door de gesprekken die ik heb gevoerd is al een basisplan ontstaan waarmee het CCEE van start kan.”

Hoe kunnen we een bijdrage leveren aan het CCEE?

“Met het basisplan op papier, ben ik nu op zoek naar partners die projectmatig met Living Legends willen samenwerken aan de actuele hulpvragen die zij hebben. Meedoen als partner kan gewoon met de tijd die beschikbaar is. Ben je nieuwsgierig? Laat het me weten.”

Co-creatie

Monique is iedere woensdag op Campus Landgoed Zonheuvel (Het Koetshuis, de Brik – eerste ingang, eerste verdieping) te vinden om het CCEE in samenwerking met Stichting SBI, campuspartners en Living Legends in co-creatie vorm te geven en in actie brengen als eerste community Centre for Climate Education & Entrepreneurship, dat eenvoudig in andere landen gekopieerd kan worden.