op Gepost in de categorie Nieuws

De vondst van een brief in een tijdcapsule uit 1939 op Landgoed Zonheuvel te Doorn werd de start van het initiatief Brief aan de Toekomst met als doel jongeren te helpen met het vormgeven van een hoopvol en hands-on toekomstperspectief. De brief uit het verleden had een boodschap voor de toekomst: je kunt samen bouwen aan een betere wereld.

Lesprogramma van start

Op 30 november 2022 is het lesprogramma Brief aan de Toekomst tijdens het symposium VO voor Morgen op het Aeres VMBO Almere & Het Groene Lyceum gepresenteerd aan de onderwijssector en sindsdien beschikbaar voor alle (middelbare) scholen van Nederland. Brief aan de Toekomst is een initiatief van Stichting SBI/ Campus Landgoed Zonheuvel in samenwerking met Onderwijsvereniging Verus, Museon – Omniversum en het Lab Toekomstige Generaties.

Toekomstdenken

De ambitie van de initiatiefnemers is om dit programma aan zoveel mogelijk scholen beschikbaar te stellen zodat toekomstdenken een integraal onderdeel van het onderwijs wordt. Toekomstdenken is denken volgens een bepaalde structuur met als doel een voorstelling te maken van de toekomst.

Vragen die gesteld worden zijn:

  • Hoe nemen we het welzijn van toekomstige generaties vandaag mee?
  • Wat kunnen we doen voor de wereld van onze achterkleinkinderen?
  • Wat zouden jij en ik vandaag willen doen om de Aarde met een goed gevoel door te geven aan de generaties na ons?

Heden en verleden

Via dit programma leren jongeren in het heden, met het verleden als basis, bewuste keuzes maken waarin ze vandaag al zoveel mogelijk rekening houden met het welzijn van toekomstige generaties.

Hoopvol en hands-on

Onderdeel van het programma dat samen met de school wordt vormgegeven is onder meer een bezoek aan One Planet van Museon/Omniversum in Den Haag, een inspireerde bijdrage van Jan van de Venis, Ombudspersoon Toekomstige Generaties en ondersteuning door ervaren onderwijsadviseurs.

Door middel van het planten van bomen als slot van het lesprogramma geven we letterlijk invulling aan hoopvol en hands-on.

Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden op jouw school >>

Credits foto: Evalien Weterings.