op Gepost in de categorie kunst & cultuur

“De samenleving heeft kunstenaars en wetenschappers nodig,” vindt Colinda Bongers. “Zij zijn getraind om waarom en wat als-vragen te stellen, vragen die helpen om een oplossing te vinden voor de grote problemen waar de maatschappij mee wordt geconfronteerd.” Colinda is initiatiefneemster van Mee-makers, een zogenoemde geefkring waar mensen een kunstenaar kunnen ondersteunen in ruil voor kunst. Ook is ze schrijfster van In de Geest van Maarten Maartens, een boek over kunst, interviews, recepten en verhalen die geïnspireerd zijn op Landgoed Zonheuvel.

Kun je iets vertellen over Mee-makers?

“Mee-makers is een nieuwe manier van geven aan cultuur, waarin kunstliefhebbers als tegenprestatie voor hun gift aan kunstenaars een exclusief kijkje in de creatieve keuken krijgen. Door deze vorm helpen kunstenaars en liefhebbers elkaar én nieuwe makers: want bij succes breidt de groep kunstenaars uit. Hoe het idee voor Mee-makers is ontstaan is best geestig. Een paar jaar geleden gaf ik mijn vader een kip cadeau via adopteer een kip. Een jaar lang kreeg mijn vader wekelijks een doos eieren en hij kon zijn kip volgen via de webcam. Ik vond dit knap gevonden van de biologische boer, die op deze creatieve manier inkomsten wist te generen. Zou eenzelfde soort idee ook te bedenken zijn voor kunstenaars? Ik maakte er een notitie van. Een jaar later pitchte ik het idee voor Mee-makers aan Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst, ondersteund door het ministerie van OCW. Mee-makers werd gezien als een manier om de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector te verbeteren en kreeg subsidie.”

Colinda Bongers

Welke link heeft Campus Landgoed Zonheuvel met Mee-makers?

“Via Mee-makers heb ik een bijdrage van Stichting SBI ontvangen en in ruil daarvoor werk ik aan een boek over Maarten Maartens, de eerste bewoner van het landgoed. Naar verwachting is ‘In de geest van Maarten Maartens’ aan het einde van 2022 klaar. Het boek wordt een nieuwe ervaring en verdere verdieping van een bezoek aan Landgoed Zonheuvel, het Maarten Maartenshuis en de Utrechtse Heuvelrug. De hoofdthema’s verwondering en nabijheid vormen de basis voor elk interview, verhaal of kunstwerk dat wordt belicht. De artikelen zijn zintuiglijk geschreven waardoor ze aanvoelen alsof je bijna met het onderwerp ‘aan tafel’ zit. Het kan ook zijn dat een kunstwerk je net even op een andere manier naar de omgeving laat kijken. En er staan hoofdstukken in die de natuur belichten.”

Hoe kwam het landgoed op je pad?

“Via mijn vriendin die verbonden is aan de Turn Club, een netwerk van creatieve mensen en verbinders, die met hun verfrissende blik en ideeën vaste patronen verbreken en zo werken aan een betere wereld. Mijn vriendin vroeg ik of ik samen met haar artist in residence wilde zijn in het Maarten Maartenshuis. Terwijl ik op het landgoed werkte, kwam ik allerlei goede initiatieven tegen, zoals de Sustainable Development Goals (SDG’s), zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030 en de Bomenhub, een stuk bos waar mensen gratis bomen kunnen planten en meenemen om zo te zorgen voor meer bomen. Wat goed dat dit bestaat, dacht ik telkens als ik weer een mooi initiatief tegen kwam.”

Hoe ontstond het idee voor het boek?

“Begin 2020 was er op Landgoed Zonheuvel een conferentie met als thema ‘Water’. Als artist in residence was ik gevraagd om mijn visie op dit onderwerp te geven. Tijdens de conferentie droeg ik een kort verhaal voor over hoe de wereld eruit zou zien als Utrecht aan zee zou liggen. In een aantal alinea’s, met hier en daar wat humor, schetste ik een toekomstbeeld en wat dit voor een individu betekent.”

“Maarten Maartens, een schrijver die nadacht over de toekomst en begaan was met de wereld, sprak in 1907 op een internationale vredesconferentie in New York óók over water en over een kapitein. Door dit soort toevallige overeenkomsten ontstond het idee om een boek te schrijven met daarin verhalen en kunstwerken in de geest van Maarten Maartens. De schrijver was zijn tijd ver voorbij. Hij was een wereldburger, idealistisch en bepalend voor zijn omgeving. Toen Maartens op het landgoed kwam wonen, was alles vlak. Het landschap en de uitgestrekte bossen heeft hij gerealiseerd. Er zijn over hem en het landgoed zoveel verhalen te vertellen. Als je je erin verdiept komen er vanzelf steeds meer bij.”

In de Geest van Maarten Maartens van Colinda Bongers verschijnt eind 2022.

Colinda en Mee-makers.nl steunen? Klik hier>>