op Gepost in de categorie Nieuws

2022 was het jaar waarin lokale voeding op Campus Landgoed Zonheuvel. Sinds Goedlandt de historische moestuin nieuw leven in heeft geblazen, ontspruiten de groenten uit eigen grond, die weer verwerkt worden in de gerechten van het restaurant van Hotel & Conferentiecentrum Landgoed Zonheuvel. Verser kan niet.

Lokaal geproduceerd

En onlangs sloot het hotel een overeenkomst met Landgoed Zuylestein over de levering van biologische producten aan de keuken waardoor met ingang van het nieuwe jaar de hele menukaart gevuld kan worden met heerlijke, duurzame en lokaal geproduceerde producten.

Voeding verbindt

Een hoogtepunt was het Velddiner met een business editie voor partners tijdens het Heuvelrug Duurzaamheidsfestival. Aan lange tafels verbond lokaal geproduceerde gerechten chefs, boeren, ondernemers en inwoners van de Utrechtse Heuvelrug met elkaar.

Besparen van energie

In september sloten we ons aan bij het Lokaal Klimaatakkoord tijdens een ontmoetingsmaaltijd in onze historische moestuin. Het Lokaal Klimaatakkoord is een initiatief van de gemeente Utrechtse Heuvelrug om elkaar te inspireren en te helpen bij besparen van energie en het terugdringen van de CO₂-reductie.

Sociaal ondernemerschap

Tijdens de SDG Action Day op 24 september presenteerde Mark Freriks van Local2Local, een beweging die de relatie tussen boeren en consumenten herstelt door het stimuleren van samenwerking en sociaal ondernemerschap, een plan hoe we de logistiek van de lokale producenten naar de zakelijke en particuliere gebruiker kunnen versterken.

Bijdragen aan natuurbeheer

Er is ontzettend veel kennis, kunde en bereidheid tot samenwerken op de Utrechtse Heuvelrug, wat prachtig zichtbaar wordt in de Heuvelrugalliantie, een initiatief van campuspartner Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Om het belang van streekproducten te versterken ontwikkelde de Heuvelrugalliantie een serie streekproducten. Deze lokale producten zijn extra bijzonder omdat voor ieder verkocht product een percentage wordt afgedragen aan natuurbeheer en -behoud. Zo kunnen we blijven zorgen voor dit prachtige gebied, ook voor de generaties na ons.

Onder de kerstboom…

Van al het lekkers dat de Utrechtse Heuvelrug te bieden heeft, is een duurzaam kerstpakket samengesteld uit de lijn Puur van de Utrechtse heuvelrug, ontwikkeld door campuspartner Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug voor medewerkers van alle SBI-bedrijven. Op deze manier wordt het kerstpakket met streekproducten in een groter verhaal geplaatst en wordt er vanonder de kerstboom bijgedragen aan de SDG-doelen. Hoe mooi is dat!